O reducere a TVA la energie și gaze naturale, fără ca prețurile acestora să fie plafonate, ar avea efecte negative pentru consumatori, avertizează Gheorghe Ialomițianu.
Reprezentanții Partidului Mișcarea Populară solicită ca această reducere a TVA la energie și gaze naturale să fie făcută concomitent cu plafonarea prețurilor acestora, numai în acest fel existând garanția că de o astfel de reducere vor beneficia consumatorii finali.
”Reducerea TVA la energie și gaze naturale, fără plafonarea prețurilor acestora, nu este în favoarea consumatorului final. Partidul Mișcarea Populară atrage atenția partidelor parlamentare că reducerea TVA la energie și gaze trebuie să se facă concomitent cu plafonarea prețurilor acestora. Doar în acest mod există o garanție că de această reducere vor beneficia consumatorii finali.
Dacă se va reduce TVA fără plafonarea prețurilor la energie și gaze există riscul ca unii furnizori să factureze furnizarea de energie și gaze la aceeași valoare. Statul nu are nicio pârghie să oblige furnizorii să reducă valoarea facturii”, spune Gheorghe Ialomițianu.
”Plafonarea prețului la energie și gaze și reducerea TVA aferent acestora se impune deoarece creșterea prețurilor din ultimul timp la aceste produse a avut un efect major asupra consumatorilor finali”
Gheorghe Ialomițianu
5,2 milioane de gospodării din România ar trebui să primească unele compensații din cauza prețurilor mari la energie și gaze naturale iar Gheorghe Ialomițianu avertizează că plafonarea prețurilor trebuie să fie ”foarte bine analizată”, existând și riscul ca activitatea furnizorilor pe lanțul de aprovizionare să fie blocată.
”Ministrul Energiei a declarat recent că, din cauza prețurilor la aceste produse, trebuie să se acorde compensații la aproximativ 5,2 milioane gospodării. Această plafonare a prețurilor trebuie foarte bine analizată pentru a nu bloca activitatea furnizorilor pe lanțul de aprovizionare cu energie și gaze.
Mai grav ar fi ca plafonarea să se facă doar la furnizorii care facturează furnizarea de energie și gaze către consumatorii finali. Este posibil ca acești furnizori să înregistreze pierderi foarte mari, iar statul să fie obligat să compenseze aceste pierderi. În schimb producătorii și intermediarii vor fi singurii beneficiari ai acestei creșteri excesive a prețurilor”, conchide Gheorghe Ialomițianu.